Президентът Георги Първанов връчи орден "Стара планина" - първа степен на Франко Фратини, министър на външните работи на Италия.

Фратини е и бивш заместник-председател на ЕК и бивш комисар по въпросите на правосъдието и вътрешните работи.

Той получи най-високото държавно отличие за изключително големи заслугив процеса на присъединяване на България към ЕС в областта "Правосъдие и вътрешни работи".

Държавният глава посочи, че отличието освен лична награда е и оценка за нивото, на което се намират двустранните отношения между България и Италия.

Георги Първанов изтъкна също, че между България и Италия има сходни позициипри обсъждането на дневния ред на ЕС - по въпроси като бъдещето на европейските институции и на разширяването, по енергийната стратегия на Европа.

"В пътя, който България поема и по който върви - на засилване на сътрудничеството и на по-добро изпълнение на реформите, Италия никога няма да ви отнеме своето приятелство, подкрепа и абсолютно разбиране на всички ваши проблеми", каза Франко Фратини.

Той посочи очща, че винаги е срещал пълното сътрудничество от страна на българското правителство и институции, както и разбирането, че трябва да бъдат извършени съответните реформи. 

След удостояването си с ордена, Фратини се срещна и с премиера Сергей Станишев.

Интересът към вашата страна остава висок, въпреки световната икономическа криза и вие трябва да се възползвате от възможности, заяви външният министър. По думите му италианският бизнес вярва, че трябва да се инвестира в България.

По време на срещата двамата се обединиха около мнението, че България и Италия могат да постигнат отлично сътрудничество по отношение на политиката за интегриране на страните от Западните Балкани, партньорството на ЕС на Изток и по въпроса за необходимостта от добър диалог между Евросъюза и Русия.

Според Франко Фратини България е успешен примерза интеграция в ЕС и НАТО, категоричен бе той.

Премиерът постави пред госта и въпроса за допълнителни компенсацииза предсрочно затворените блокове на АЕЦ „Козлодуй