Бюджетът за тази година не предвижда пари за по-високите обезщетение за майките на близнаци.

Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски, цитиран от БНР.

По-високите обезщетение ще трябва да се намерят от министър Емилия Масларова, вероятно чрез вътрешно преструктуриране и резерви, обясни министърът.

На въпрос дали социалното министерство има тези пари, министър Орешарски беше лаконичен: „Не мога да кажа. Питайте я (министър Масларова)".

Преди по-малко от месец парламентът гласува на първо четене промените в Закона за семейните помощи, които предвиждат майките редовни студентки и майките с близнаци да получават накуп допълнителните средства, отпускани от държавата през първата година от раждането.

Сумата за близнаци ще е по 1200 лева на дете, а майките редовни студентки ще получават 2880 лева еднократно.

Пари няма също и за обезщетение на съкратени кремиковски работници. Синдикатите поискаха обезщетение в размер на 30 брутни работни заплати.

Така не е ясно при положение, че заплатите на полицаи и военни се увеличават със задна дата от 1 януари, то какво ще бъде предвиденото вече увеличение от 1 юли и дали са предвидени средства за него.

По въпроса за увеличението на заплатите ли месец заместник-министърът на вътрешните работи Соня Янкулова обясни, че това, което може да направи министерството е не повече от 5-10 процента, останалото трябва да разчете допълнително от бюджета.