В Брюксел министърът на финансите Пламен Орешарски и еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер обсъждат спряното финансиране за страната ни по предприсъединителните програми на ЕС.

Министър Орешарски благодари за оказаната подкрепа на еврокомисар Хюбнер и нейния екип във връзка с последните указания и насоки за подобряване на системите за финансово управление, информират от финансовото министерство.

Той отбеляза, че българското правителство е предприело сериозни мерки след последните сигнали от ЕК и е представил предприетите стъпки в тази област.

Целта на мерките, подкрепени от план за действие, уточни Орешарски,  е подобряване на контролните функции във всички фази на изпълнение на проектите, подобряване на правилата и процедурите, както и усилване на административния капацитет.

По време на срещата Пламен Орешарски информира Данута Хюбнер, че е назначен одит във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура", който да провери всички ИСПА и ФАР проекти.

От своя страна еврокомисар Хюбнер повдигна въпроса за наличието на известно забавяне по някои проекти по програма ИСПА.

Вече има подготвен работен вариант на план за действие по проектите, по които ЕК е констатирала забавяне, е отблязал Пламен Орешарски.

Припомняме, че в края на февруари в Министерство на финансите се е получило писмо от Генерална дирекция „Разширяване" на Европейската комисия, с което се иска временно спиране на плащанията по програма ФАР за всички проекти, управлявани от две от Изпълнителните агенции:

  • Централното звено за финансиране и договаряне в МФ
  • Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ.

В писмото се поставят въпроси по конкретни проекти, управлявани от двете агенции, както и такива за общото функциониране на процедурите.