Депутатите гласуваха по-малко от прогнозираните пари да отиват за СРС-та на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Така родното ФБР ще трябва да разузнава с по-малко "бръмбари", отколкото през тази година.

Левицата се притесни за състоянието на националната сигурност. Според тях, работата на родното ФБР била финансово необезпечена за следващата година. Тази позиция лансира Красимир Янков от БСП и член на комисията по вътрешна сигурност по време на дебатите по второ четене на бюджет 2016.

Той акцентира, че се намаляват средствата на ДАНС, когато светът се тресе от бежанска криза и заплахи от тероризъм. Нямало изведени приоритети в сектор „Сигурност”, според червения депутат. 97,3 милиона лева лева се предвижда да е бюджетът на ДАНС за следващата година.

"Средата за сигурност налага конкретни цели на бюджета. Превенция на тероризма не трябва ли да е приоритет? Информационното обезпечаване и анализ за проблема с бежанската вълна не трябва ли да е приоритет?", коментира Красимир Янков.

Повече пари за службите не гарантирали по-добра работа, убеден Горанов

Повече пари за службите не гарантирали по-добра работа, убеден Горанов

А вие сигурни ли сте, че максимално ефективно работят в момента структурите?

Защо не е изведен основен приоритет: "Защита от посегателства, създаващи опасност за суверинитета, териториалната цялост на държавата и единство на нацията", ядоса се той.

„При гласуването на Бюджет 2015 прогнозата за 2016-та бе за ДАНС да има 107 924 млн. лева, сега предлагате 97 324 млн. Лева. Защо? Мислите, че предстои време на спокойствие и сигурност?”, попита депутатът Красимир Янков.

"Следващата година ДАНС на всяка осма минута ще генерира информация, която ще предоставя на партньорски служби", каза той. Родното ФБР щяло да има и ангажименти по предприемане на мерки за мигрантския натиск, както и по превенция на тероризма.

Освен това в бюджета на ДАНС били предвидени разходи за прилагане на по-малко СРС-та в сравнение с тази година. За 2015 родното ФБР имало пари за 2850 "бръмбара", а за догодина ще трябва да разузнава само с 1200.

Противодействие на трансграничната престъпност, мерки за бежанския натиск, превенция срещу заплахите от тероризъм и други задачи, свързани с националната сигурност и осигуряване спокойствието на българските граждани трябва да са приоритет на нашите служби и МВР, подчерта Красимир Янков.

Неосигуряване на средства за сигурност за 2016 означавало, по думите на социалиста, че кабинетът нямал грижа към спокойствието на гражданите. "БСП е против намаляване на бюджета на ДАНС", категоричен бе Красимир Янков.

Депутатите от левицат поискаха 10 милиона лева повече за ДАНС. "Къде се намираме и къде отиваме", попита и Атанас Мерджанов. Тези пари били, за да работи родното ФБР нормално.

"Колеги, опомнете се", обърна се той към мнозинството и припомни, че е отхвърлено дори предложението на ГЕРБ за 2,5 милиона лева повече за ДАНС.

Тероризмът бил заплаха, срещу която нито една служба не можела да гарантира 100% сигурност, според Светослав Белемезов от АБВ. Формацията иска допълнително 4 милиона лева. "Тези пари са за новото звено, което ще следи джихадисти във въздуха и за засилване работата на контратерористичния център в ДАНС", уточни той.

Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт (ПФ) бе категоричен, че агентите и сега имали възможност да си свършат работата. „Ако те искат да работят, могат да работят”.

Според него винаги имало възможност при нужда да се намерят пари за родното ФБР и поиска прекратяване на дебата. Родното ФБР не получи повече средства. От ГЕРБ се въздържаха дори при гласуването на на предложението на своите съпартийци - за 2,5 милиона лева повече за агенцията.