Необходими са осем дни за създаването на ваксина. Останалото е въпрос на производство.

Това заяви председателят на Българското дружество по медицинска вирусология професор Радка Аргирова пред Нова телевизия.

Тя обясни, че коронавирусът се е променил и не е същият като в началото, като подчерта, че вариантът от Ухан вече на практика не циркулира.

"Два други варианта вече не циркулират, затова пък се появиха мутанти", подчерта вирусологът.

Според нея учените са знаели, че ще се появят мутации, защото това е в природата на РНК - съдържащите вируси. Не за всички обаче се знае точно и достатъчно относно тяхната вирулентност, патогенност и другите им качества.

"Сега, разбира се, знаем за единия, който е широко и така застъпен в целия свят и който дойде от началото на март. Навсякъде го има. Сега този, за който се говори, че е нов - на практика не е нов, знае се, че го има в Европа. Разбира се може би е бил нов за Великобритания - факт е, че те го докладват, значи е нов за тях. Но в Бразилия също през март докладваха за него и това го знаем", категорична е тя.

Тези нови вируси като цяло имат една обща черта - по-лесно се пренасят, по-лесно заразяват клетките. По думите на професор Аргирова именно това е причината за бързото нарастване на случаите през есентта. 

Още в самото начало на пандемията със сравнително бързи темпове учените установиха спецификата на COVID-19 и имаха яснота за структурата на вируса.

"Според мен вече има яснота, защото напълно е дешифриран неговият геном, а щом като е известен вирусният геном, както и всичките белтъци, които този геном кодира - вече знаем кои са и най-важните, така че пътят към създаване на ефективен имуноген е открит. Имуноген означава препаратът, който ще участва във ваксината", поясни професор Аргирова.