Един от основателите на криптобанката Nexo, разследвана у нас и в други държави в чужбина и наскоро платила 45 милиона долара глоба в САЩ за нерегламентирана дейност, отново отрече каквито и да е престъпни дейности да са извършвани от компанията. Антони Тренчев, предприемач и бивш депутат от "България на гражданите" определи и като "безумни и безобразни" действията на българската прокуратура.

"Моето ежедневие е доста монотонно и скучно, седя по 16 часа пред един компютър, опитвам се да управлявам някакви бизнес процеси, да създадем един хубав продукт, така че да имаме един свестен пример от България, така, както Естония си има Скайп. За да покажем, че в тази клета, мъничка държава могат по-различно да се случат различно нещата от кюлчета с пачки, от изнасяни десетки, да не кажа стотици милиони от българската банкова система към най-различни точки на света. И сега трябва да се занимаваме с безобразните, безумни обвинения на прокуратурата", каза пред bTV Тренчев.

Криптопредприемача, обявен за издирване, не поясни къде се намира към момента. "Намирам се в своя дом със семейството си, заобиколен от хора, които ме обичат, и случващото се в България, където от години не живея, няма особен ефект върху ежедневието ми. Едва ли очаквате да ви дам точния адрес, на който се намирам", каза той. Очаква се, заяви в събота главния прокурор Иван Гешев, Тренчев и още един от съсобствениците да бъдат обявени за издирване и през системата на Интерпол.

Nexo съдейства на щатските регулатори, на родните депутати, но не разбира бълвоча

Nexo съдейства на щатските регулатори, на родните депутати, но не разбира бълвоча

Компанията отрича твърденията, че се занимават с незаконна дейност

Глобата от 45 милиона долара е голяма сума, която ще се изплаща на вноски през следващите 12 месеца, но е нормална сума за несъизмеримите мащаби в Съединените щати що се отнася до мултимилиардни компании, а Nexo била именно такава, "По-важното тук е, че по това споразумение работим от две години, като прокурорите в САЩ сложиха подписите си под него няколко дни след произвола на българската прокуратура. Смятате ли, че те не са използвали същия софтуер, който в момента се учи да използва българската прокуратура, а и доста по-напреднали софтуери, не са видели всички транзакции? И са подписали извънсъдебно споразумение, като са установени единствено административни нарушения", заяви Тренчев.

Относно това, че граждани на Великобритания също съдят Nexo - това били хора, които са си получили всички средства заедно с 40 милиона печалба, но са "изалчняли" и са поискали още 20. Затова компанията допуснала делото в съда и нямала съмнения, че ще го спечели. Никакви транзакции и на терористични организации не били осъществявани през платформата, която имала "най-строгата политика за проверка на произход на средства".

По случая Nexo има и защитен свидетел, според Гешев той се притеснява за сигурността си

По случая Nexo има и защитен свидетел, според Гешев той се притеснява за сигурността си

Ставащото у нас не афектира бизнеса и живота на Антони Тренчев и Коста Кънчев, заявиха от компанията