Държавният съкровищник в МФ Гергана Беремска и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Димчо Михалевски са подали молби за освобождаване от заеманите от тях постове на ръководители на Програма ФАР на изпълнителните агенции съответно към МФ и МРРБ.

Двамата ще продължат да изпълняват тези си функции до назначаването на техни заместници. Номинациите за нови ръководители на Изпълнителните агенции по ФАР в МФ и МРРБ ще бъдат ясни до края на седмицата.

Пред Брюксел Димчо Михалевски се е обосновал, че няма нарушения по проектите досега, предаде БНР.

Той е изпратил вчера своята оставка с писмо до зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски.

"Четириседмичният анализ и подготовката на отговорите до Главна дирекция "Разширяване" към ЕК показват, че системите в МРРБ функционират нормално въпреки забележките на Главната дирекция," категоричен е той.

„Изразих съжаление, че на база на конкретните документи и факти, които имаме, нямаме възможност да комуникираме директно с експертите от Главната дирекция, които са написали констатациите", пише още в писмото си зам.-министър Михалевски.

Михалевски заяви, че отказва да поеме вина за критиките относно спрените средства по програмата. Според него има императивно искане от страна на Европейската комисия да бъдат сменени програмните ръководители в България и заради това той си подава оставката.


Заместник-министърът на регионалното развитие съобщи, че от днес започва регулярна одитна мисия по програма ФАР.

Според него, проверката ще приключи до 20 април и тогава очаква да бъдат освободени спрените по програмата средства.

Михалевски изрази увереност, че резултатите от одита в Изпълнителната агенция ще бъдат добри.

"Без да сме идеални, обемът от работа, който се върши, и компетентността на момчетата и момичетата, които работят там, са на нужното ниво. Аз съм сигурен, че одиът ще бъде издържан", обясни Михалевски, цитиран от БТВ.

„Но поради факта, че императивно се искат оставки от Главна дирекция "Разширяване", аз дадох възможност на г-н Ивановски да разполага с моята, за да не се пречи на освобождаването на парите по ФАР", допълни той.