На 13 февруари отбелязваме 12 години от потъването край Босфора на българския кораб "Хера". Десетилетие въпросите са повече от отговорите и истината продължава да лежи под водата. Натовареният с въглища кораб отнесе на дъното голяма част от екипажа. До сега никой не разбра защо той е потънал толкова бързо в ледения 13 февруари 2004 година, припомня Дарик.

На борда на „Хера" пътуваха 17 българи и двама украинци. 13 от тях са от морската ни столица Варна, сред тях - и капитанът Атанас Атанасов. Той, заедно с други 13 български мъже, е сред безследно изчезналите.

След потъването на кораба бяха открити телата едва на петима души от екипажа. Във фаталния ден по обяд моторният кораб, натоварен с въглища, който плава от Керч, Украйна, за Гебзе, Турция, е спрян преди Босфора от служба "Управление на трафика".

Той е трябвало да изчака в открито море, защото лошото време е било причина проливът да е затворен. За анализатори на трагедията още тогава е било необяснимо защо турската служба, докато държи "Хера" в открито море, пропуска 11 други съда от сутринта до обяд, припомня радиото.

На 800 метра се намира българският кораб "Вежен". Капитанът му Явор Миланов дава сигнал, че "Хера" се преобръща и вижда кармата на кораба, издигната над повърхността. След минута, точно в 12,50 часа, "Хера" вече не се забелязва над водата.

Капитанът на "Вежен" вижда млад, леко облечен човек на спасителен плот, но бурята, силният вятър и снеговалеж не позволяват да му се помогне и той внезапно изчезва. Скоростта на вятъра е 90 км/ч, а вълнението на морето - 6 бала.

След 40 дни турските водолази изваждат 5 трупа - на главния механик Петър Жеков Колев, на втория механик Олександр Серафимович, на третия механик Олексий Левченко, на електротехника Никола Спахиев и на стажант-механика Христо Милков.

Лошото състояние на „Хера", силното вълнение и действията на капитана са причините за потъването на плавателния съд, разкриха няколко години след инцидента от Националната следствена служба.

Проверявана била дори и Академията на МВР в Симеоново, както и турски затвор, а запитвания за изплували тела са били изпратени до всички държави, които граничат с Черно море.

"Моряците сме ги търсили както сред живите, така и сред мъртвите. Където сме получили сигнал, навсякъде сме проверили. Имаше твърдения, че се намират в школата на МВР, че са в затвор в Турция, запитали сме всички държави, които граничат с Черно море като Украйна, която ни казва, че за периода 13 февруари 2004 година - 13 февруари 2005 година на територията на Украйна са открити общо 800 тела на удавени моряци и от тях няма данни за нито един да е от "Хера", каза тогава Георги Илиев от Националната следствена служба, припомнят от радиото.