България отбелязва 131 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.
Център на тържествата е Пловдив, където на този ден през 1885 година военни части и четата на Чардафон Велики арестуват поставения от османците губернатор и обявяват Съединението.

Тържествата започват сутринта в катедралния храм „Света Богородица“, където Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захарий Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

По обяд на площад „Съединение“ ще бъдат посрещнати участниците в Международния мемориален маратон, които ще пробягат 24 километра, стартирайки от центъра на град Съединение. Вечерта пред Военен клуб ПловдивкомитетРодолюбие” ще представи възстановка на събитията от 6-и септември 1885 година.

Кулминацията на празника е тържествена заря-проверка на площад "Съединение" от 20.30 часа. Очаква се да присъства председателят на Народното събрание Цецка Цачева и много други официални лица.

Столичната община организира тържествено събитие за отбелязване на 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията е от 11.30 ч. пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. "Васил Левски" 81.