Паметник на големия наш художник Владимир Димитров-Майстора е откраднат тази нощ от центъра на кюстендилското село Шишковци, където той е живял творил дълги години.

Това съобщиха от ОДП-Кюстендил.

От читалището в селото е подаден сигнал за кражбата в 10.05 ч. тази сутрин.

Според полицията, най-вероятно бронзовата статуя е демонтирана от постамента между 2 часа през нощта и ранните сутрешни часове, като за пренасянето й е използвано транпортно средство.

Масивната бронзова скулптура вероятно е вдигната от крадците с кран, но хората от околните къщи не са чули шум, поясниха пред news.bg местни жители.
Те предполагат, че паметникът е  откраднат заради метала.

Хората в Шишковци са шокирани от посегателството, тъй като  Майстора е на изключителна почит в селото, където и днес живеят някои от моделите, увековечени на картините му.

Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство, поясниха от полицията в Кюстендил.

Кметът на Шишковци има намерение да организира дарителска акция за възстановяване на емблемата на селото, ако бронзовата фигура  не бъде намерена до 21 септември. Тогава на землячески  събор ще се съберат шишковчани, живеещи в различни села и градове.
Климент Терзийски ще ги призове да дарят средства за нов паметник.

Ако бъде предадена за вторични суровини, статуята едва ли би струвала повече от хиляда лева, споменът за Майстора е безценен, казват местните хора.