Инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и представители на Морска администрация са извършили проверка по сигнал "Варна трафик" за поставени мрежи в района на фарватер в близост до буй 103 на Пристанище "Варна-Изток"

При проверката са открити и извадени от работно положение 150 м мрежи. Мрежите са иззети, а уловът от 8,5 кг риба от вида чернокоп е освободен и върнат обратно във водата, съобщават от ИАРА и предупреждават, че поставянето на мрежи и други риболовни уреди във водното пространство, обособено като коридори за преминаващите плавателни съдове, е предпоставка за инцидент и води до вредни последици и опасни инциденти при корабоплаването.

ИАРА откри 1100 метра бракониерски мрежи в язовир край Бургас

ИАРА откри 1100 метра бракониерски мрежи в язовир край Бургас

Инспекторите освободиха 154 килограма риба

Инспектори от агенцията са иззели и незаконни тралиращи средства след извършен обход по бреговете на водоеми в района на град Приморско, в близост до устието на река "Дяволска река". Те са открили две дънни тралиращи средства тип "драга" и поставени в работно положение три винтера за улов на раци. Уредите са иззети съгласно чл. 90, ал.3 от ЗРА (Закон за рибарството и аквакултурите).

При извършена рутинна проверка в Поморие пък е установено лице, което продава риба от видовете сафрид, лефер и черноморска барбуня от багажното отделение на лек автомобил. Водачът на автомобила не притежавал необходимите документи за превозването и продажбата на риба и транспортното средство не е лицензиран за извършване превоз на продукти от риболов. Съставен акт му е за извършените нарушения.