Откриха тялото на изчезналия на Коледа в Пирин 70-годишен турист, съобщава Нова телевизия.

До него обаче е намерен и още един мъртъв мъж. За него няма информация, че се издирва. Предполага се, че става въпрос за човек, който е тръгнал да търси изчезналия Пламен Христов.

Припомняме, изчезналият Пламен Христов е бил опитен планинар и е тръгнал сам в планината с добра екипировка. За последно се чува с близките си по Коледа и им казва, че е в района на връх Вихрен, от тогава обаче нямаше връзка с него.

Издирването на Пламен Христов беше възстановено тази сутрин, като в акцията участваха спасители от Банско, Сандански и Разлог.

Мъжът е намерен един от улеите на Вихрен откъм Сандански, след като тялото му е била заснето от дрон.

Шести ден е в неизвестност изчезналият 69-годишен мъж в Пирин

Шести ден е в неизвестност изчезналият 69-годишен мъж в Пирин

Днес няма да се прожвежда акция по издирването му

Първоначалните намерения бяха хеликоптер да вземе телата на загиналите, но от този сценарий спасителите и военните са се отказали, тъй като е много опасно за машината да лети около Вихрен.

Самата операция на групата планински спасители също носи риск, а времето, което ще е необходимо, за да свалят телата на двамата загинали мъже, може да достигне и 20 часа. Ще се ходи в един изключително труден и рисков терен, в който рискуваме животите на планински спасители, които безвъзмездно правят това. И всъщност не срещаме разбиране", коментира ситуацията директорът на ПСС към БЧК Емил Нешев.

От Планинската спасителна служба призовават никой да не издирва изчезналите през последните дни хора, защото това може да бъде много опасно.

По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че екипаж на хелокоптер "Кугар" от състава на 24-а авиационна база в Крумово е бил задействан, за да се включи в операцията по прибиране на телата на двамата туристи, намерени в район, западно от връх Вихрен в Пирин планина. Хеликоптерът излетял около 13.00 ч. от авиобазата. След облитане на района на инцидента и направения оглед на обстановката, екипажът установявил, че поради голямата надморска височина и силния гръбен вятър в единственото възможно безопасно направление съществува голям риск за хората и за машината. В 13.55 ч. било взето решение за прекратяване на задачата.