В сградата на КНСБ на площад "Македония" в София беше открит информационен център за българи, работещи в Испания, предаде БНР.

Всеки вторник и четвъртък в този център ще може да бъде получена информация по правни въпроси за легално пребиваване в Испания, за правото на труд, за социалното осигуряване и образованието.

В Испания пребивават близо 19 млн. работници имигранти от страни извън ЕС, ползващи се от системата за социално осигуряване. 44 000 от тях са работещи българи. По неофициални данни още 50 000 са нелегално пребиваващите наши сънародници в Испания.

Информационният център е финансиран от Испанската агенция за международно сътрудничество чрез Испанския синдикален институт. Целите на центъра обобщи зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров: "Превенция с нелегалната емиграция, поощряване на социалната и трудова интеграция на имигрантите и тяхното включване в социално-икономическия живот на Испания и не на последно място зачитане и гарантиране на трудовите права на работниците имигранти".

В напреднала фаза са преговорите за взаимно признаване на синдикалното членство между КНСБ и Конфедерацията на труда в Испания, съобщи още Димитров.