На тържествена церемония в Пловдив министърът на вътрешните работи Румен Петков откри основно ремонтираната сграда на Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица.

Домът се обитава от малолетни и непълнолетни, които употребят наркотици, злоупотребяват с алкохол или безпризорни - деца в неравностойно положение и с тежки социални проблеми.

Разполага с две секции, едната е за деца с  проблеми, а втората - за деца, които са под полицейски надзор и върху които са били извършвани посегателства..

При откриването на Дома Петков уточни, че сградата е предоставена безвъзмездно на МВР от Областния народен съвет през 1989 г.

През този дом са минали около 3350 деца.

Само за 2006 г. през него са преминали около 700 деца, а от началото на тази година - 241.

„Създаването на добри условия в такива домове е в изпълнение на политиката на България за установяване на режим на равнопоставеност за българските граждани, в стремежа ни да реализираме една социална държава в социална Европа, да дадем на тези деца в неравностойно положение възможността да усетят грижата на държавата, на обществото,  каза още министър Петков.

Домът е един от петте в рамките на МВР и обслужва още пет дирекции -Стара Загора, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Смолян и това предполага броят на децата да е по-голям.

Директорът на ОДП-Полиция  Ангел Рангелов връчи на Румен Петков "Меча на хан Кубрат" с пожеланието с него да пререже лентата на новата сграда на Трето РПУ - Пловдив, чийто строеж започва скоро.