Министерството на здравеопазването отпускат 40,4 милиона лева в борбата срещу COVID-19. Първите средства вече са преведени. По проекта за подкрепата за спешната помощ вече са доставени 152 от общо 400 съвременни линейки. Предстои купуването и на хеликоптери за медицинска помощ.

По оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 се финансира образователна инфраструктура, за чието модернизиране до момента са вложени 470 млн. лв. Вече са обновени 120 общообразователни и професионални училища, спортни и културни училища от национално и регионално значение, в които се обучават над 68 хил. ученици. Ремонтирани са и 13 висши учебни заведения.

Над 152 млн. лв. са средствата, осигурени за проекти за съхраняване, опазване и популяризиране на културното наследство от национално и световно значение в България. Проектите се финансират с финансови инструменти или комбинирано с безвъзмездна финансова помощ. Средствата са насочени към Министерство на културата, общини, институции на вероизповеданията и техни местни поделения, които са юридически лица.

Целият финансов ресурс на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. (ОПРР) вече е отворен за кандидатстване. Така бенефициентите на европрограмата ще имат достъп до 3,1 млрд. лв. за проекти по 23 процедури и схеми за постигане на балансирано и устойчиво развитие на регионите.

Най-голям процент от евросредствата към днешна дата се влагат за обновяване и модернизиране на големите български градове, за което са сключени общо 165 договора. Инвестициите за обновяване на паркове, алеи, изграждане на пешеходни пространства и улици, интегриран градски транспорт, ремонт на образователна, социална и културна инфраструктура, включително театри, музеи, галерии и т.н., възлизат на над 1,376 млрд. лв. В градовете вече са въведени мерки за енергийна ефективност в 71 обществени сгради, модернизирани са над 1,8 млн. кв. м градски пространства, а подобрените линии на обществения транспорт надхвърлят 30 км.

В 28-те по-малки населени места, бенефициенти на ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., се изпълняват 202 проекта на обща стойност 185 млн. лв. Те са за повишаване на енергийната ефективност в обществени, административни и жилищни сгради, като към момента са обновени 432 постройки.

По програмата се инвестират и близо 82 млн. лв. за подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца и на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания чрез ремонт и подобряване на необходимата инфраструктура.