Директорът на „Гранична полиция" Красимир Петров е освободен от длъжност. За това потвърди министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Решението е взето днес, след разговор между министър Цветан Цветанов и Красимир Петров.

Звената в МВР, които се занимават с противодействие на корупцията, са очертали проблемни зони на граничните пунктове, съобщава пресцентърът на МВР.
Като друга причина министър Цветанов посочи проблемите и несвършената работа по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Министърът каза, че по тези дейности са усвоени едва 33 милиона евро от общо 142 милиона евро.

По-рано днес генералният комисар Калин Георгиев не потвърди, но и не отрече, че директорът на "Гранична полиция" Красимир Петров ще бъде отстранен от служба.

Това е в прерогативите на вътрешния министър Цветан Цветанов, каза Георгиев, цитиран от БНР.

Красимир Петров бе назначен на поста от бившия МВР министър Румен Петков през 2005 година.

Припомняме, миналата седмица Цветан Цветанов освободи шефа на Института по психология на МВР Калин Гайдаров и че на негово място ще бъде назначен Неделчо Стойчев. Министърът тогава потвърди, че до 10 дни ще обяви и други кадрови промени в МВР.

Цветан Цветанов освободи и директора на дирекция "Доставки" в МВР Валентин Панчев след разговор и разглеждане на констатациите от проверка на дирекция "Финансово контролна дейност".

В момента в МВР се провежда среща между министър Цветанов, главния прокурор Борис Велчев и шефа на ДАНС Цветлин Йовчев.