На церемония в Гербовата зала президентът Георги Първанов връчи държавни отличия на представители на културата, образованието, науката, спорта и отбраната, информира БНР.

Той  изтъкна, че по този начин ще се даде знак на нацията, че никой не е забравен.

„Може да нямаме достатъчно възможности за материални стимули, но пък за сметка на това моралното призвание на нацията го има", допълни още Първанов.

С орден „Стара планина Първа степен" бяха наградени адмирал Димитър Павлов, бившият ни посланик в Лондон Иван Станчов, Александър Янков - едно от водещите имена в международното право, и олимпийският шампион по борба Георги Мърков.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий" бяха удостоени примата на българската опера Анелия Шуманова, историкът Андрей Пантев, актьорите Иван Андонов, Слава Рачева и Саша Филипова, както драматургът Енчо Халачев.

„Зная колко е трудно на държавата в момента, но много се надявам всички ние да разберем посланията на българските театрали, на представителите на българската култура. Трябва да подкрепим усилията на българския министър на културата в стремежа му да запази и да развие позициите, които имат нашите театри и да не стават те заложник на тази тежка финансова и икономическа криза, защото и тук загубеното ще бъде много тежко възстановено", каза в речта си Първанов.