Трябва да бъде рестартиран трети блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като клаузите по договора за затварянето на двата енергоблока позволяват това да се случи.

Това каза президентът Георги Първанов пред журналисти след церемонията по освещаването на бойните знамена на Българската армия, съобщи БНТ.

Рестартирането на трети блок може да стане до месец, докато за четвърти ще бъде нужно повече време.
Президентът се е договорил с „Лукойл" България да бъдат произвеждани повече количества мазут, за да се доставя суровина за работата на ТЕЦ-овете.

Президентът все още не е водил разговори с представители на Русия и Украйна заради коледните празници в двете страни.

В рамките на 1 месец АЕЦ „Козлодуй" може да включи отново един от спрените блокове на централата, потвърди директорът на предприятието Иван Генов.

Още...

Очертава се България да бъде една от най-потърпевшите страни в газовия конфликт между Русия и Украйна, подчерта още Георги Първанов.

Според президента Първанов преговарящите страни в този спор трябва да търсят възможно най-бързо решение на проблема.

Демократи за силна България настояват президентът Георги Първанов спешно да свика Консултативния съвет за национална сигурност във връзка със спрените доставки на газ за България.

Междувременно на извънредното заседание на правителството премиерът Сергей Станишев заяви, че сме изправени пред сериозна газова криза, на която България е жертва заради конфликта между Русия и Украйна.