Пътните фирми обявиха, че излизат на национален протест утре, който ще започне от площада пред Народното събрание, съобщи Българска браншова камара "Пътища" и Българска браншова асоциация "Пътна безопасност".

Те настояват Народното събрание да приеме решение, което да позволи на изпълнителната власт да им изплати 50% от дейностите, които те са свършили миналата година. Става дума за около 650 млн. лв. от общо над 1 млрд. лв. дължими. Решението на парламента, с което се разрешава на пътната агенция да изплати парите, миналата седмица мина през парламентарната комисия по регионална политика, но когато стигна в пленарна зала, бе бламирано от партии в самата управляваща коалиция. Формално решението е оставено за тази седмица.

През изминалата седмица народните представители в пленарна зала показаха липсата на политическа воля, неглижиране и абсурдното поведение към пътно-строителния бранш и отново поставиха в безизходица близо 100 хиляди заети. Бламирането на решението постави сектор "Пътища" в заложнически капан, заради политически разногласия извън естеството му на дейност.

Караджов се качи на тир, за да се убеди в лошото състояние на обходен път

Караджов се качи на тир, за да се убеди в лошото състояние на обходен път

Това стана по време на протест на тираджиите

УС на ББК "Пътища" и УС на ББА "Пътна безопасност" заявяват, че състоянието на Републиканската пътна мрежа и липсата на каквито и да било дейности свързани с ремонт и поддържането и, се дължи на решенията на действащото правителство на България.

"Бездействието на държавните институции доведе до освобождаването на значителен брой експерти и служители от компаниите членове на ББК "Пътища" и ББА "Пътна безопасност".

Държавата е длъжна да се грижи за създаване на условия за осъществяване на правото на труд, а работниците и служителите имат право на заплащане, съответстващо на извършената работа, което право в момента практически се възпрепятства от Държавата.