Експертен екип на институцията на националния омбудсман започна серия проверки за спазването на човешките права в затворите, затворническите общежития и поправителните домове на територията на България.

Първата проверка се проведе в вчера и днес затвора в Пазарджик и трябваше да установи нарушения, свързани с унизително, жестоко или нечовешко отнасяне към лишените от свобода, както и между тях самите; мерки за закрила; материални условия; условия за медицинско обслужване.

Първите впечатления на експертите от институцията са за пренаселеност и недостатъчно финансиране.
В момента в затвора са настанени 876 души (при капацитет от 350-400), като на човек в някои килии се падат под 2м2, вместо предвидените 4.

Материалната база на затвора не е ремонтирана изцяло от създаването на заведението през 1934 г., изпълняваните ремонти са частични - за миналата година за текущи ремонтни работи са отпуснати едва 2800 лв., съобщават от канцеларията на омбудсмана.

Служителите от екипа на Гиньо Ганев са приели близо 30 затворници, като консултациите са провеждани без присъствието на затворническата администрация.
Най-често оплакванията са били срещу работата на съдебната система и следствието, не липсват и жалби за работата на администрацията в затвора.

След двудневната инспекция на затвора в Пазарджик програмата ще продължи с проверки в централния софийски затвор- през февруари, затвора в Стара Загора - март, поправителен дом за малолетни в гр. Бойчиновци - също през марти и женския затвор в Сливен - през април.