Увеличават се случаите на изгубени кучета и котки около Нова година. Това съобщават от сайта за бездомни животни http://www.bezdom.info/

За съжаление всяка година непосредствено преди и след Нова година нараства броят на обявите при нас за изгубени домашни любимци, посочват от администрацията на „Без дом".

Те допълват, че причината почти винаги е една и съща - силен стрес и паника у животните от пиратки, изстрели или силен шум.

Най-често инцидентите стават привечер, когато гърмежите се увеличават, а и видимостта е ниска. По правило изгубените кучета са много повече от котките.

От „Без дом" съветват собствениците на кучета да ги извеждат само по светло и на повод.

В случай, че изгубите домашния си любимец, не напускайте мястото, където е бил забелязан за последно, защото вероятността той да се върне отново там е голяма. Включете повече хора в търсенето, проверете дали не е стигнал сам до дома или до друго познато за него място, съветват още те.

Ако кучето не се появи до час-два, разлепете обяви с точното му описание из квартала, в зоомагазините и ветеринарните клиники, както и в интернет, допълват те. Ако намерите изгубено куче или коте, първо проверете във ветеринарна клиника дали животното има микрочип, след това преминете към разпространението на обяви.

Животните с микрочип имат по-голям шанс да намерят стопаните си или най-малкото да бъдат разпознати като домашни, посочват още от „Без дом".

От там изказват съжаление, че у нас все още не работи единната база данни за кучета, която трябваше да бъде готова още през 2006 г. Тя би помогнала много при намирането на информация за собствениците на животните.

Сайтът http://www.bezdom.info/е посветен на животните, които по една или друга причина нямат стопани или са изправени пред опасността да останат на улицата. Основна цел на сайта е популяризиране на хуманно отношение и състрадателност към четириногите и насърчаване на осиновяване на кучета и котки без дом или родословие.