Пчеларите са оставени да се оправят сами, ... като Барон Мюнхаузен. Или поне така се чувстват от бизнеса, стана ясно на брифинга на сдружение "Български свободни пчелари". Те се обявяват против Наредба 13, която въвежда практиката земеделците за се предупреждават за пръсканията онлайн, чрез регистър. Така отпадат всички други начини за известяване, а именно чрез кметовете на населените места или местните медии. Настояват и за ограничаване на пръсканията, защото се вреди както на тревните площи, така и на пчелите.

Ясен Янев, председател на "Български свободни пчелари" заяви, че е изпратил над 100 сигнала заради проблемите в Наредба 13. Министерството на земеделието чии интереси защитава, попита той. Не се следят препаратите, които пръскат тревните площи. Пчеларите настояват за публичен контрол за пръсканията. Досега бизнес ресурсът е изчерпан. Ако досега пчеларите са се справяли, то сега ножът стигна до кокала, обяви и Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз.

Най-големият бич за пчеларството е зимната смъртност на пчелите. Колкото пчеларите имат вина, толкова е виновна и държавната политика. През последни 2-3 години смъртността на пчеларите е над 50%. Причините за нея са от много фактори с влияние. Едновременно с това ако пчеларите обявят реалната смъртност, те ще бъдат обаче наказани, тъй като Българската агенция по безопасност на храните също няма интерес от нея, защото европейско финансиране се получава на базата на регистрирано пчелно семейство.

Припомняме, в средата на май 2020 година пчеларите от Плевенско алармираха за масово измиране на пчелните им семейства заради неправомерно третиране на земеделски площи с препарати.

От БАБХ обаче излязоха с позиция, че морът по пчелите не се дължи на отравяне с продукт за растителна защита.

В края на април миналата година пчелари отново алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.