Таванът на пенсиите да стане 700 лв. още от тази или началото на следващата година, предлагат пенсионерите. Това съобщи БНР.

БСП не приема на този етап искането на пенсионерите, планираният за месец юли 2009 г. таван на максималната пенсия от 700 лв. да се въведе още от юли тази година или поне от началото на следващата година.

Това съобщи председателят на Конфедерацията за социална защита на пенсионерите в България Стоимен Стоименов след среща с представители на ръководството на БСП.

"Трябва да кажа съвсем категорично, че това, което по отношение на доходите получават пенсионерите по време на управлението на тройната коалиция, не е получавано от никое правителство през тези години на прехода," категоричен е Стоименов Стоименов.

По предложение на Конфедерацията на пенсионерите, БСП ще предложи на 1 октомври да се празнува официално Международният ден на възрастните хора под патронажа на президента или на министър-председателя.

До края на лятото БСП ще проведе специален пленум за политиката по отношение на възрастните хора, защото техните проблеми не са свързани само с размера на пенсиите.

Това съобщи членът на Висшия съвет на партията Владимир Топенчаров, цитиран от БНТ.

Днес ръководството на социалистите се срещна с представители на националните организации на пенсионерите, за да обсъдят управленските приоритети на левицата.

"Ние имаме една последователна, не винаги най-резултатна социална политика, по която нямаме основание да се срамуваме," коментира проф. Владимир Топенчаров.