Протестно шествие на пенсионери от различни организации се провежда в София днес. Възрастните хора протестират за намаляване на цените на лекарствата, увеличение на пенсиите и по-добър живот.

В шествието участват около сто и петдесет души, които скандират "оставка" и "мафия", съобщава zagrada.bg.

Шествието тръгна от градинката с паметника "Св. Климент Охридски", разположена между НС и Софийския университет, и потегли към Народния парламент на "Атака" пред президентството и Министерския съвет.

При преминаването си около Народното събрание пенсионерите освиркаха бурно сградата и депутатите в нея. Те се заканиха, че протестните им действия ще продължат до падането на правителството.
Полиция охранява протеста.

Междувременно от изказвания на социалния министър Емилия Масларова се разбра, че възрастните с най-ниски пенсии няма да получат първоначално обещаната от правителството добавка от 100 лв. заради инфлацията.

Бонусът ще се раздава от службите на социалното подпомагане до края на октомври на 360 000 лица и домакинства, които получават и помощи за ток и парно. За целта от бюджетния излишък ще бъдат заделени 36 млн. лв.

На пенсионерите обаче ще се даде чак през ноември само процент от сумата и най-вероятно те ще вземат най-много по 40-45 лв., за да си купят най-належащите хранителни стоки, обясни Масларова.
Първоначалните намерения бяха бонусът от 100 лв. да се даде освен на хората на енергийно подпомагане, и на още 480 000 възрастни, които са на минимална пенсия.