ЧЕЗ отчита ръст на потреблението на електроенергия за първите седем месеца на тази година в сравнение със същия период на 2010 г., съобщават от компанията.

Статистиката на компанията за януари-юли 2011 г. показва, че измерените средномесечни енергийни товари по мрежата тази година са 918 мегавата на фона на 879 мегавата през 2010 г.

Данните за летните месеци юни и юли също затвърждават тенденцията за увеличаване на потреблението като средномесечните товари за двата месеца тази година са 726 мегавата, докато през 2010 г. са били 710 мегавата. В тази връзка от дружеството съветват клиентите си да са харчат разумно електроенергията.

„Съзнаваме, че потреблението на ток е в пряка връзка с някои външни фактори, като температурите навън например, но въпреки това бихме искали да призовем нашите клиенти да използват разумно електроенергията. Това не само би допринесло за облекчаване на семейните им бюджети, но също така би подпомогнало изпълнението на националните индикативни цели за енергийна ефективност", посочи Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

За да улесни и информира своите клиенти, ЧЕЗ създаде информационна страница за енергийната ефективност на корпоративния си сайт www.cez.bg.

Потребителите могат да научат полезни съвети за пестене на електроенергия, както и да изчислят сами потреблението в дома си благодарение на специално разработения енергиен калкулатор на уебстраницата на компанията.