кап.Качорин,серж.Петров,ред.Киров,серж.Инджов,лейт.Саръев

Кабинетът обявява национален траур
Ден след мощната терористична атака срещу щаба на батальона ни в Кербала, от раните си във военна болница в Багдад почина и лейтенант Николай Саръев на 27 год., съобщи на брифинг зам.министърът на отбраната Илко Димитров.
На пресконференцията присъства и ген. Никола Колев. Той уточни, че по най-последни данни 27 са ранените български военни, 6 от тях са в много тежко състояние и няма гаранции за живота им.
4-ма от тях са транспортирани във военна болница в Германия, като съществува ПРЯКА опасност за живота им.

Премиерът се върна от Мадрид: Жертвите ще са безмислени ако сега се откажем

Специален коридор за самолета ни за Кербала
На 30 декември е поклонението пред телата на загиналите, редник Киров ще бъде погребан като герой в Мемориалното гробище в Добрич

От ранените 27 военнослужещи при вчерашния атентат в българския лагер в Кербала трима са изписани - майор Иван Яламов, редник Димитър Стефчев, майор Стоил Чипилски - а деветнадесет се намират в болниците в Багдад, Бабил и в Логистичната база в Кербала под непрекъснат лекарски контрол. На шест военнослужещи здравословното състояние е тежко.
Tова съобщиха по-рано днес от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Припомняме, че при вчерашна терористична атака срещу град Кербала, който се намира под контрола на българския батальон, загинаха 4-ма български бойци

капитан Георги Качорин на 29 год., командир на рота
ст. сержант Иван Инджов на 36 год., ком. на отделение
мл.сержант Антон Петров на 26 год., командир на отделение
редник Свилен Киров на 25 год., мерач

Ден по-късно, от раните си почина и
лейт. Николай Саръев на 27 год.

Финансова помощ
Кабинетът предоставя по 20 хил.лв на семействата на загиналите и по 5 хиляди на 6-та тежко ранени.
Междувременно, АФП предаде, цитирайки ръководителя на здравното ведомство в града, Саад ал-Насруи, че петима иракчани, ранени при вчерашните атентати в Кербала, са починали в болници. С тяхната смърт броят на жертвите от атентатите достигна 18 души.
Припомняме, че освен четиримата български воини, загинаха още двама тайландски бойци, както и 7 иракски полицаи.

Личният състав на българския батальон продължава активно да изпълнява задачите си, въпреки вчерашния тежък инцидент. Батальонът нормализира дейността си в усилено взаимодействие с американски и полски военнослужещи, допълват информацията от военното министерство.
•Кореспонденти от Кербала: Българите не са уплашени

Специален коридор е осигурен за транспортния самолет с българска военна делегация, който тази вечер излита за Кербала. От военното министерство съобщиха, че за Ирак ще пътуват военният министър Николай Свинаров, началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев и още двама офицери. В делегацията е включен и 5-членен медицински екип.
Ген.Колев: Няколко от бойците ни са в стрес•
2-ият ни батальон за Ирак: Знаем къде отиваме•
С военно-транспортния самолет в България ще бъдат върнати телата на петимата загинали български воини.
Припомняме, че в телефонен разговор с премиера Симеон Сакскобургготски снощи президентът на САЩ Джордж Буш изрази съболезнованията си на семействата на загиналите военнослужещи в Кербала и на българския народ. Премиерът от своя страна е поискал от американския президент приоритетно осигуряване на въздушен коридор за българския самолет.

От направения до този момент анализ на ситуацията е установено, че вчера около 12.45 ч., по сигнал на постове № 4 и №5 в района на база “Индия” за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион.
Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно като минута преди взрива, базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка /РПГ/.
В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база “Индия”.

След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

ЧУЖДИ БОЙЦИ СА ОРГАНИЗАТОРИ НА АТЕНТАТА
Вчерашните нападения в Кербала са били организирани от чуждестранни бойци, съобщи АФП, цитирана от БНР. Говорителят на иракския преходен управляващ съвет Хамид ал-Кифаи уточни, че разследването на бомбените нападения ще установи кой е бил организатор на атентатите, но подчерта, че според съвета част от участниците са били чуждестранни нападатели.
Кифаи окачестви вчерашните нападения като престъпление, което е част от поредицата терористични действия в Ирак. Той обаче подчерта, че то няма да спре иракския народ да продължи възстановяването на страната и да изгради необходимите демократични институции за нейното управление.
В Кербала са в сила строги мерки за сигурност. Наложен е полицейски час от 21.00 до 6.00 часа. От сутринта български, полски и иракски войници са разположени на големите кръстовища, а няколко основни пътища в града са блокирани.

МО-приемни за информация
  • Казанлък-043168822/43-167
  • София 92-23-011
  • Карлово 0335/94 590, вътр.33 054
  • Мусачево 0725/23 05, вътр.29 306
  • Белене 0658/2 27 11, вътр.65 807
  • Поклонението пред тленните останки на загиналите в Кербала български военнослужещи ще бъде на 30 декември в Централния военен клуб в София, съобщи началникът на клуба полк. Личко Денков.
    Часът на поклонението не е уточнен, защото ще зависи от пристигането на военния самолет от Кербала.
    След това телата на нашите военнослужещи ще бъдат транспортирани до родните им места, където ще бъдат погребани с военни почести, съобщи полк. Денков.

    Началникът на щаба, полк. Красимир Атанасов съобщи пред БНР, че в момента се подготвят два ритуала за погребението на старши-сержант Иван Инджов и на редник Свилен Киров.
    От тази сутрин знамето на бригадата е спуснато наполовина в знак на траур.

    Народният представител от НДСВ Енчо Малев и кметът на Добрич Детелина Николова са предложили на Министерството на отбраната загиналият в Ирак 25-годишен редник Свилен Киров да бъде погребан като герой във военното гробище мемориал в града.
    Семейството на редник Киров е дало съгласието си синът им да бъде погребан във военното гробище. В него лежат костите на 3000 воини от 8 националности и 4 вероизповедания, загинали в три войни.

    ЗАГИНАЛИТЕ
    Лейтенант Николай Ангелов Саръев е роден през 1976 година в Крумовград. Завършил е езикова гимназия, а през 2000 г. и Висшето военно училище във Велико Търново. Служил е като командир на взвод в 68-ма бригада “Специални сили”. Завършил е курс по граждански проблеми и психологически операции във Форд Бракс – Северна Каролина. Николай Саръев е племеник та отец Боян Саръев. Семейно положение – неженен.

    Капитан Георги Христов Качорин е роден на 8 март 1974 г. в гр. Разлог. Завършва ВВУАПВО “Панайот Волов” и започва кадровата си военна служба през 1998 г. Последната му длъжност е командир на рота в българския батальон в Кербала. Семеен, с едно дете.

    Старши сержант Иван Христов Инджов е роден на 19 юли 1967 г. в с. Устрем, Хасковско. Завършва средно образование. В редиците на Българската армия е от 1994 г. На кадрова военна служба е от 1996 г. Последната му длъжност в българския батальон в Кербала е командир на отделение. Семеен с едно дете.

    Младши сержант Антон Валентинов Петров е роден на 14 декември 1977 г. в гр. Русе. Завършва ССОВУ “Г.Измирлиев”. На кадрова военна служба в Българската армия е от 1996 г. Последната му длъжност е командир на отделение в българския батальон в Кербала. Не е семеен.

    Редник Свилен Симеонов Киров е роден на 11 юни 1978 г. в гр. Добрич. Той е на кадрова военна служба в Българската армия от 2001 г. В българския батальон в Кербала е бил мерач. Не е семеен.