Пластики заменят хартиените карти за градски транспорт във Варна. В тях ще бъдат заложени повече опции, които ще могат да се ползват - специално за картите за преференциално пътуване и за крайградските линии. Това заяви зам.-кметът на града Пейчо Пейчев на заседание на транспортната комисия към Общинския съвет. Той уточни, че издаването на новите карти трябва да започне до началото на май.

Община Варна е планирала 5,4 млн. лева за доплащане на пенсионерските карти. За покриване на разходите за картите на ученици и студенти за заделени 2,4 млн. лева. И по двете пера дофинансирането е същото като през 2020 г.

Пътуваме в градския транспорт с е-билет от днес

Пътуваме в градския транспорт с е-билет от днес

Плащането през телефона става или с дебитна или кредитна карта

За транспорт на хора с увреждания са предвидени около 1,13 млн. лв. Издръжката на специализираните микробуси, с които се превозват трудноподвижни хора, ще струва 800 хил. лева. За доплащане на картите общината е заделила близо 334 хил. лева.

Основна тема на днешното заседание бе проектобюджетът на дейност "Транспорт". Близо 9,4 млн. лева са предвидени в тазгодишния бюджет на община Варна за дофинансиране на преференциалните карти за пътуване в обществения транспорт. Финансовата рамка се запазва в почти същите параметри спрямо предходната година.