Вицепремиерът Миглена Плугчиева каза след изслушването й на заседанието на парламентарната група на „Коалиция за България", че е запознала депутатите с параметрите на проекта на правителствено постановление, което се очаква да бъде прието тази седмица и да регламентира нейните функции, правомощия и задачи.

Тя е представила вижданията си за структуриране на екип за работата й по усвояване на еврофондовете. Представила е и картина - снимка на ситуацията както по предприсъединителните програми, така и по оперативните за усвояване на средства от еврофондовете.

Плугчиева припомни, че се очаква прехвърляне на АФКОС от МВР към Министерския съвет и каза, че тече съгласуване по проекта за постановление и за екип. Тя уточни, че екипът ще бъде от 18 души, част от които политически кабинет, а друга част - дирекция.

Според Плугчиева е необходимо да се създаде структура по усвояване на еврофондовете, каквато практика има в много страни. Дали ще е изпълнителна агенция и дали агенция или друга структура тепърва ще се уточнява.

Това е необходимо, но не е нещо спешно и задължително, което трябва веднага да задейства, каза Плугчиева.

По думите й, най-важното сега е изпълнението на ангажиментите по предприсъединителните програми. Паралелно трябва да продължи работата по оперативните програми, нещата да са добре структурирани и добре да функционират, добави тя.

Утре ще заседава групата по т.нар. административен капацитет и ще бъдат разисквани въпросите за щатовете, а също и за заплащането, каза още Плугчиева.

Тя категорично отказа да отговори на въпроса кой трябва да поеме отговорността за критиките на ЕС и подчерта, че нейната цел не е да реже глави, а работата да бъде свършена.

Плугчиева изтъкна, че вчера е поискала оставката на шефa на централното звено за финансиране и договаряне Любомир Таушанов и той я е подал. Тя допълни, че ще бъдат направени и други персонални промени, ако това се наложи.

Миглена Плугчиева обеща да даде специална пресконференция, на която да обяви и даде подробности за предприетите мерки по препоръките на Европейската комисия. За всяка препоръка - какво да бъде предприето, в какъв срок и кой е отговорникът, уточни тя.