Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната си кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Кампанията е под наслов "По-добре информиран, отколкото експлоатиран!"

В рамките на кампанията са планирани различни инициативи на национално и местно ниво, целящи информирането на широката общественост за рисковете от попадане в трафик на хора с цел трудова експлоатация.

С партньорството на Метрополитен АД, гражданите на столицата ще имат възможност да получат базисна информация за безопасна, трудова миграция, чрез видео клип, информационни пана и брошури.

Националната комисия, както и деветте местни структури за борба с трафика на хора, планират събития, насочени към запознаването на различни целеви групи с възможностите за предпазване от трудова експлоатация и безопасно пътуване в чужбина – студенти, ученици, представители на ромската общност, младежи, пребиваващи в институции, трайно незаети лица и др.

Много от хората, които търсят възможности за сезонна работа извън страната, особено в разгара на пролетта и началото на лятото, както и младите хора, които избират студентските бригади или искат да продължат образоването си в друга страна, рискуват да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати и приятели. Те често са склонни да злоупотребят с мечтите, плановете, амбициите и доверието на търсещите работа, чието желание е да осигурят по-добри условия за живот на себе си и семейството си.

Трудовата експлоатация е един характерен пример за причините, поради които трафикът на хора е определян като съвременната форма на робство. При случаите на трудова експлоатация предварителните договорки с работодателите обикновено се разминават драстично с реалните условия на живот и работа или изобщо не са обвързани с предварително подписан договор. Жертвите полагат принудителен труд, който се заплаща минимално или не се заплаща изобщо, документите им за самоличност са отнети от работодателя, заплащат нерегламентира сума (дълг) за това, че им е осигурена работа.

Много често те не започват работа веднага след пристигането си, а са принудени да чакат, докато изхарчат наличните си средства и задлъжнеят на работодателя, който често им вменява допълнителни задължения за разходи, които трафикантите уж са направили за жертвите. Условията на живот много приличат на условията на труд – под поносимия житейски минимум.