На 11 февруари ни напусна доайенът на българската хирургия проф. д-р Александър Гюровски, съобщи в. "24 часа" с позоваване на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново.

Професор Гюровски почина на 95-годишна възраст в болницата в Павликени, където до много скоро утвърждаваше авторитета на лекарската професия като действащ хирург.

Почитан, обичан и уважаван от пациентите си проф. д-р Александър Гюровски беше приятел на Районната колегия на БЛС във Велико Търново и пример за всеки медик, се казва в съобщението.

През юни 2015 г. лекарската гилдия в областта го удостои с наградата на петите "Моллови дни" - почетна грамота и плакет с лика на д-р Моллов, за особени заслуги в медицината и лекарската професия.

Броени дни преди да получи отличието проф. д-р Гюровски бе награден със златен почетен знак на Министерството на здравеопазването - първа степен с лента, за съществения му принос в българската хирургия, за проявен професионализъм в работата и за постоянната му и всеотдайна грижа към пациентите.

Проф. Гюровски е роден на 27 октомври 1922 г. Родителите му - преселници от Македония, идват в България през 1924 година. Той прекарва бедно детство, с чести премествания на семейството, което в крайна сметка се установява в София.

Завършва с отличие медицина. В тайните на хирургията го въвежда легендарният проф. д-р Георги Капитанов.

Работил е в Медицинската академия, както и в чужбина: в Мали, Етиопия и Либия.
От 1971 г. до 1980 г. оглавява хирургическото отделение на Окръжната болница във Велико Търново.
През 1980 г. постъпва в Първа хирургическа клиника на Университетската болница в Плевен, като остава неин ръководител до пенсионирането си.

Професор е от 1984 г., а преди това защитава докторска дисертация.