След кратко и мъчително боледуване тази вечер почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Това съобщиха от военното министерство.

С честната си служба в Сухопътните войски, с принципното си отношение и воля за решаване на наболелите проблеми във Въоръжените сили, с достойния пример на командир, загрижен за своите подчинени, генерал Андрей Боцев ще остави трайна следа в съвременната военна история на България.

Ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия изказва искрени съболезнования към роднините и близките на генерал Андрей Боцев!

Генерал Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в град Гоце Делчев. На 1 юли 2009 г. е назначен на длъжността заместник-началник на щаба по подготовката на Сухопътните войски и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал. На 12 март 2010 г. е освободен от длъжността заместник-началник на щаба по подготовката на Сухопътните войски и назначен за заместник-началник на Сухопътните войски.

На 22 юни 2011 г. е освободен от длъжността заместник-началник на Сухопътните войски и назначен на началник на щаба на същите, считано от 1 юли 2011 г. На 28 април 2014 г. е освободен от длъжността началник на щаба на Сухопътните войски, назначен е на длъжността командир на същите и е удостоен с висше офицерско звание "генерал-майор", считани от 30 юни 2014 г.

На 2 март 2017 г. е освободен от длъжността командир на Сухопътните войски, назначен е на длъжността началник на отбраната и е удостоен с висше офицерско звание "генерал-лейтенант". Встъпва в длъжност на 8 март 2017 година. На 18 април 2018 г. е удостоен с висше офицерско звание генерал, считано от 6 май 2018 г.