Във връзка със 131-ата годишнина от Освобождението на България Българският Червен кръст организира традиционната гражданска церемония - поклонение на Докторския паметник в София от 10.30 часа.

Церемонията ще бъде скромен акт на благодарност към паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, които със своята хуманна дейност по време на войната разпространиха в България непреходните идеи на Червения кръст и допринесоха в значителна степен за създаването на нашата организация, подчертават от БЧК.

Свещенослужителите от храма "Свети Николай" (Руската църква) ще отслужат панихида в памет на загиналите.

Слово за делото на хуманистите ще произнесе председателят на БЧК Христо Григоров.

Военни почести ще бъдат отдадени от Националната гвардейска част.

На поклонението са поканени посланиците на Руската федерация, Украйна, Молдова, Белорус, Румъния и Финландия, държавни ръководители, кметовете на София и район "Оборище", представители на български неправителствени организации, руски землячески дружества, ръководството и медицинският екип на ВМА, партньори на БЧК и други.

Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари - участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която участват и много българи.

Заедно със събраните средства у нас се получава и проектът на руския архитект Антон Осипович Томишко. Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък във формата на четиристенна пресечена пирамида.

Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на т. нар. "медицински чинове", загинали през Освободителната война - 531 души. Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя-патриот д-р Константин Везенков.

На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици - Плевен, с.Мечка, Пловдив и връх Шипка.