Днес православната църква почита свети Теодор Тирон.
В народната традиция празникът е известен като Тодоровден, Конски Великден, Тодорица..

Теодор Тирон е християнски светец-воин, почитан като великомъченик заради мъченическата му смърт на кладата, пред лицето на която той остава верен на християнската си вяра.

Според фолклорните ни традиции, предците ни са вярвали, че Свети Теодор отива със своя кон при Господ, за да измоли добра реколта за стопаните. Характерни за празника са надбягванията с коне, известни като кушии, които се провеждат в цялата страна.

Според житието на светеца, Теодор бил римски войник в императорския полк в гр. Амасий (Понт, Мала Азия). По време на провежданата по заповед на император Юлиан Отстъпник кампания на принуждаване на християните да извършват езически жертвоприношения, Теодор отказва да се подчини на заповедта на военачалника си да принесе жертва. Дават му няколко дни за размисъл.

Вместо това той подпалва езически храм, посветен на Кибела и бива  отведен на съд пред градоначалника. След като заявява, че е християнин, той е хвърлен в тъмница и обречен на гладна смърт.

След известно време, забелязвайки че Теодор все още е жив, градоначалникът отново му предлага да извърши жертвоприношение и да спаси живота си.

След отказа си, Теодор е подложен на жестоки мъчения, но остава верен на християнската вяра. Тогава градоначалникът го осъжда на смърт чрез изгаряне. Теодор се прекръства, сам се качва на кладата и умира като християнски мъченик.
Теодор Тирон се почита и от католическата църква – на 9 ноември. (Уикипедия)