Според анализ на Конфедерацията на труда „Подкрепа" поскъпването на много от основните хранителни продукти е спекулативно, затова синдикатът призовава правителството да предприеме незабавни мерки, включително деблокиране на ресурси от Държавния резерв, както и осигуряване на конкурентен внос на селскостопански суровини.

Синдикалистите констатират, че през последните седмици значително са се повишили цените на всички стоки, засягащи пряко жизненото равнище на населението - хляб, мляко, яйца, олио, месо, зеленчуци и плодове.
Въпреки очакванията за традиционно поевтиняване на зеленчуците и плодовете през летния сезон, те поскъпват.

От „Подкрепа" са категорични, че при редица хранителни продукти, произведени със суровини от миналогодишна реколта, поскъпването е спекулативно.

Според синдиката много от фирмите прехвърлят повишаването на цената на електроенергията за производствени нужди директно на гърба на потребителите.

„В тази връзка пасивната политика и действия на правителството будят недоумение." - се казва в анализа.

Липсата на реакция от страна на кабинета предизвиква безпокойство у синдикалистите, че гражданите с ниски доходи - особено песионерите, „отново ще бъдат оставени да понесат по-високите разходи за хранителни стоки от първа необходимост без адекватна защита от страна на държавата".

Според експертите на „Подкрепа" спекулативното покачване на цените създава проинфлаци4онна ситуация, а намеренията за нови поскъпвания и повишаване на акцизите сериозно ще повлияят на жизненото равнище в страната.  

„При равнище на доходите, което е най-ниско сред европейските страни, населението няма възможност да понесе "европейски" цени на хранителни продукти и основни услуги, което ще доведе до намаляване на потреблението им, отказ от ползването и плащането им." - се казва още в анализа.

Според синдиката, ако правителството не предприеме незабавни мерки, рискът от по-високи инфлационни равнища и съпроводеното с тях намаляване на реалните доходи ще станат факт, а недоволството от спекулативните цени ще премине в социално напрежение.