Правителството ще разгледа Стратегия за развитие на местата за лишаване от свобода (2009-2015 г.), план за действие към нея и Инвестиционна програма за модернизиране на материалната база в затворите, арестите и пробационните служби, предаде БТВ.

Реформирането на системата е неразделна част от съдебната реформа и успешното противодействие на престъпността.

Недостатъчният сграден фонд, влошените битови условия и пренаселеността в българските затвори и арести са обект на постоянна и основателна критика от страна на правозащитните органи и организации и са в основата на голяма част от осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Като цяло сградният фонд на местата за лишаване от свобода е строен основно през 30-те години на миналия век и е трудно пригодим към съвременните условия.

В по-голямата част от затворите жилищната площ е около 2 кв. м за едно лице при препоръчителни стандарти от 6 кв. м, в повечето килии няма течаща питейна вода, а светлите отвори са малки и не осигуряват достатъчен приток на чист въздух и слънчева светлина.

Основаната цел на стратегията е модернизиране и реформиране на пенитенциарната система в съответствие с европейските стандарти и хуманизиране изпълнението на различните видове наказания.

Правителството ще разгледа днес и проект на нов закон за отбраната на България. С него ще се създаде правна уредба, гарантираща ефективното провеждане на държавната политика в сферата на отбраната и се регламентират ясно функциите на органите за ръководство на отбраната.