След съвместна операция на служители на ГДНП и Областните дирекции на МВР в Бургас, Шумен и Русе са разкрити двама мъже, участвали в телефонни измами.

На 19 септември е получен сигнал от мъж от Ахелой, че е станал жертва на телефонна измама по схемата "Залавяне на рекетьори". Човекът предал 2 хил. лв., на измамниците. По случая в РУ- Поморие е образувано досъдебно производство.

71-годишна баба заработва като "муле" на телефонни измамници

71-годишна баба заработва като "муле" на телефонни измамници

Някои от измамените трябвало да платят компютри, поръчани от внуците си

Ден по-късно, на 20 септември, жител на Айтос също сигнализирал, че бил измамен по телефона по схемата "оказване на помощ на полицията". От него са взети 1 365 лева и 16 грама златни бижута. По случая е образувано досъдебно производство в РУ- Айтос.

След координация с ГДНП е направена организация със служителите от ОД на МВР в Бургас, Русе и Шумен. Операцията е реализирана на 21 септември. Униформените установили, че става въпрос за двама криминално проявени мъже от Бургас - С.С. на 62 г.и К.С. на 44 -годишна възраст. По-възрастният мъж бил в ролята на куриер/муле, а по-младият бил негов помагач.

Възрастна жена даде 65 000 лв. на "ало" измамници в Кюстендил

Възрастна жена даде 65 000 лв. на "ало" измамници в Кюстендил

Заблудена, че помага на полицията

Двамата мъже са хванати на изхода на Шумен, пътувайки в посока Русе. При залавянето им, у тях са намерени 16-те грама златни накити и парите от измамата в Айтос, както и част от сумата от измамата в Ахелой. Полицаите са открили и мобилните телефони, с които са извършени измамите. В процеса на разследването станало ясно, че че физическия извършител на измамите е С.С. и парите от измамата е трябвало да бъдат предадени в Русе.

62-годишният бургазлия е за постоянно в ареста по искане на прокуратурата в Айтос.