Задържането в Полша на украинския ветеран от войната в Донбас Игор Мазур е само технически въпрос с оглед на установени международни процедури, с които Русия злоупотребява. Полската страна няма да се поддаде на провокацията и не смята да предава Мазур на Москва, както поискаха руските власти.

Това става ясно от изявление на заместник-председателката на полския парламент Малгожата Гошевска, публикувано във Фейсбук.

"Призовавам към спокойствие и благоразумие. Задържането на полската граница на Игор Мазур е изключително технически въпрос в изпълнение на международни споразумения и ангажименти. Смелият граждански активист и ветеран от войните в Донбас, Грузия и Чечня стана жертва на действията на източните ни съседи. Той е включен от руските служби в регистъра на Интерпол за издирваните лица. Това е нагледен пример как Кремъл използва международните правни институции за политическа мъст." - подчертава Гошевска.

"Не можем да се поддадем на провокацията. Не можем да бъдем актьори в руския сценарий." - допълва тя.

По думите й, Полша е длъжна да задържи всяко лице, фигуриращо в регистрите на Интепол, за да изясни ситуацията.

"Ние знаем много по случая. И ви уверявам, че пътят към Русия е затворен. Полските власти и съдът внимателно ще разследват случая, а аз от своя страна помагам и гарантирам за невинността на Игор Мазур по руските обвинения." - категорична е заместник-председателката на полския Сейм.

Мазур беше задържан в Полша по искане на Русия, отправено чрез Интерпол. Мазур е член на Секретариата на пълномощника по правата на човека на украинската Върховна рада.

Избраха южнокореец начело на Интерпол

Избраха южнокореец начело на Интерпол

Отхвърлиха кандидата на Русия