Обучението на планинските кучета спасители в Българския червен кръст (БЧК) е поне 2-3 години, но всичко зависи от това колко са възприемчиви животните. Общо кучетата спасители в БЧК към настоящия момент са 23, като 10 от тях са в клас "С" - с пълни възможности и годни за всичко, на което са обучавани.

Това заяви за News.bg директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев за обучението на кучетата спасители и за това колко е опасна планината през зимата, ако бъде подценена.

Той обясни, че обучението на кучетата е характерна за самите водачи и ръководството на групата за спасяване с кучета. Това е много специализирана тема, но това, което ние обучаваме като кучета са немски и белгийски овчарки, уточни Нешев. В началото на зимния сезон обаче самите спасители показаха как се обучава куче и то с голдън ретривър, но под зоркия надзор на немска овчарка.

Той посъветва хората, които решат да прекарат почивката или ваканцията си в планината, никога да не я подценяват, много добре да помислят какви са им възможностите и знанията. "Планината не търпи игра, не търпи шега и винаги трябва да се подхожда с уважение и с респект към нея. Трябва много добре да подготвим маршрута си, да се запознаем с условията в планината към момента, за да може пребиваването там да бъде безопасно", подчерта Емил Нешев.

32-ма планински спасители търсиха загубил се турист на Витоша

32-ма планински спасители търсиха загубил се турист на Витоша

Общото времетраене на спасителната акция е било 14 часа и 45 минути

Той изтъкна, че колкото е прекрасна планината, толкова е и опасна. Когато планината се подцени става много опасна, а когато се подходи с респект и уважение към нея, определено тя е прекрасна. Това е в основата на всичко - трябва да познаваме планината, да знаем какво се случва в планината, да я уважаваме, да знаем, че природата винаги е по-силна от нас, хората, и това всъщност ще запази живота и добрите приключения в планината годни, каза още Емил Нешев.