Пети граждански протест се провежда срещу лошите пътища и трафик във Видин, съобщават БНР и Нова телевизия.

Протестиращите блокираха главен път Е-79 около 11 часа тази сутрин.

За пета поредна събота те настояват за ясно разписани от Министерски съвет срокове за изграждане на магистрала от Видин до София, както и на тунел под прохода "Петрохан".

Те се заканват на националния празник 3-ти март да направят 72-часова блокада и палатков лагер на международния път Е-79, както и да блокират границата ни с Румъния преди Дунав мост 2.

Демонстрантите конкретно искат решение на Министерски съвет с график, етапи, срокове, индикативна стойност и съгласувано финансиране за целия път до Видин и съответно за процедурите за тунел под Петрохан.

Инициативата е гражданска и организаторите държат тя да остане такава до края.

Заради демонстрацията е възможно да се образуват колони от изчакващи автомобили, пътуващи за Дунав мост 2. За да не се стига до задръствания и натрупване на превозни средства, препоръчва се на шофьорите, пътуващи към границата, своевременно да се насочват към алтернативни гранични пунктове.

По повод протестни действия от 11 до 16 часа на главен път Е-79, се очаква движението през пункт ГКПП Видин да бъде затруднено, предупреждават от МВР.

В 12 часа протестиращите затвориха за движение главен път Е-79 в посока ГКПП-Дунав мост 2 /Видин - Калафат/. Главна дирекция "Гранична полиция" препоръчва алтернативни маршрути: през ГКПП-Оряхово и ГКПП-Връшка чука, допълват от ведомството.

Междувременно Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", алармира в съобщение до медиите, че на днешния протест в Монтана "ЗА автомагистрала Видин-Монтана-тунел под Петрохан-София", многобройна полиция и жандармерия се е опитала да попречи на провеждането на митинга.

Пенчев отбелязва, че мероприятието е допустимо по Закона за събранията, митингите и манифестациите, въпреки че полицията е донесла заповед на кмета на Монтана Златко Живков за забрана на митинга.

Снимка 342087

Източник: Петър Пенчев

Снимка 342086

Източник: Петър Пенчев

Снимка 342085

Източник: Петър Пенчев