След като изглеждаше близко до овладяване, пожарът в Кресненското дефиле отново се разгоря във тъмните вечерни часове по т.нар южен фронт, който се смяташе за изгасен, съобщи bTV. Отново е пламнал районът преди село Влахи.

На северния фронт над път Е79 пламъците също са се засилили.

Битката с огъня продължи през нощта.

По-рано, на брифинг, министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че ситуацията край Кресна е овладяна от всички посоки, но екипите на място продължават гасенето.

Беше възобновено движението на влаковете.

Напълно е възстановено електрозахранването в община Кресна.

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението " главен комисар Николай Николов увери, че контролът на стихията край Кресна към момента е почти 100%, въпреки 20-километровия периметър на пожара.

Той посочи, че остава проблемен участъкът при т. нар. Крив тунел и местността Скалата. По думите на Николов, теренът е вертикален и скалист, поради което на практика и е невъзможно човешка сила да гаси огъня.

Именно затова в гасенето е включен хеликоптер. Междувременно се провеждат консултации със специална група алпинисти, които обмислят как и от къде би могла да се атакува скалата.

"Ако тази нощ не успеем да решим този проблем, утре рано сутринта започваме да изграждаме нова полоса на 300 метра от проблемния участък, за да затворим най-после и от там пожара." - допълни директорът на пожарната.

Българската армия участва битката със стихията с жива сила и техника.

Хеликоптерите Ми-17 от състава на ВВС изпълниха 54 захода и изляха близо 110 тона вода над Кресненското дефиле. Паралелно с гасенето модулните групи от Сухопътните войски правеха просеки в районите над село Мечкул, община Симитли.

Екокатастрофа остави след себе си пожарът в Кресненското дефиле

Екокатастрофа остави след себе си пожарът в Кресненското дефиле

Потресаващите гледки са като от лунен пейзаж

През деня е имало леки инциденти, които за щастие бързо са били преодолени.

Директорът на ОДМВ-Благоевград старши комисар Николай Хаджиев уточни, че става въпрос за две пътно-транспортни произшествия, с леки материални щети, възникнали поради несъобразена скорост и дистанция. Те нямат връзка с пожара.

Старши комисар Хаджиев припомни, че от 14 до 20 часа важи забраната за движение на тежкотоварни камиони, като се прави изключение за тези, които превозват животни и храна.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев се обърна към всички пътуващи по път Е-79 да бъдат особено внимателни.

Той обобщи и актуалната обстановка в страната, като подчерта, че само за днес служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са се отзовали на 202 пожара, три от които са горски и отново призова за внимание с боравенето с огън през идните дни.

Армията участва и в гасенето на пожара в Сливенска област - между местностите Бармук баир и Батмиш.

С помощта на военнослужещите от формирование 22 220-Сливен от състава на Сухопътните войски пламъците бяха овладени.

В телефонен разговор с главния прокурор Сотир Цацаров министър Радев е бил информиран, че по случая с пожара край Кресна ще работи окръжната прокуратура в Благоевград.