Двете лъвчета, иззети в полза на държавата при проверка от регионалните структури на МОСВ в Благоевград и Хасково, ще бъдат изпратени утре в Южна Африка, където ще бъдат отглеждани в прайдове в условия, близки до естественото им местообитание.

Едното животно - младо женско лъвче, е било отглеждано нерегламентирано в района на ресторант „Литова къща" в град Мелник, а другото, мъжко лъвче - в домашни условия и на тенис игрище в Свиленград.

С разпореждане на министър Нона Караджова двете животни бяха настанени временно в зоопарка в София. Те ще „тръгнат" в 10.00 часа от Софийския зоопарк в специално подготвени за целта клетки и ще стигнат до Румъния с линейка, придружени от експерти от фондация „Четири лапи".

След това заедно с още четири лъвчета от Румъния ще продължат със самолет през Швейцария до парк Lionsrock в Южна Африка, където след дълъг период на адаптация ще бъдат социализирани в прайдове с други лъвове.

Транспортът им е организиран по инициатива на МОСВ, съвместно с фондация „Четири лапи", която финансира цялото начинание.

Явор Гечев от фондацията заяви за news.bg, че в момента състоянието на двете животни е отлично и няма никакъв проблем от тази гледна точка те да бъдат транспортирани. По думите му те са останали цели 6 месеца под грижите на опитните гледачи на Софийския зоопарк.

Гечев заяви, че тяхното преместване се налага, тъй като в родните зоопаркове не могат да им бъдат осигурени оптималните условия, които да се доближават до естествената им среда на живот. Още при тяхното изземане е постигната договорка с МОСВ те да бъдат транспортирани, тъй като за тяхното отглеждане са „претоварили Софийската зоологическа градина."