В края на годината и особена ако тя е като отиващата си - блокирана, карантинирана, ковидясала, най-вероятно всеки един от нас вече мисли с надежда за празниците, отпуските и мечтаните пътувания през предстоящата ни 2021 г.

Все още не се знае дали и кога ще може да се скита насам - натам, но сега е моментът да се направят най-добрите и изгодни планове, а може би дори и резервации.

Следващата година ще започне именно по този начин - с един дълъг уикенд, тъй като 1 януари - Нова година винаги е ден, в който почиваме, а хубавото е, че този ден се пада петък, което пък означава, че ни очаква дълъг 3-дневен уикенд, за да се насладим на първите дни на новата година. И работната 2021 година ще започне чак на 4 януари.

Предлагаме ви разпределението на почивни и работни дни за 2021 година:

През 2021 година ще има 250 работни дни, 104 се падат в уикенд. Най-натоварените месеци с работни дни са март, юни, юли, август и ноември с по 22. През май месец ще работим едва 17 работни, а пък ще почиваме цели 14 дни.

Според правителствено решение от 2019 г. когато официален празник се пада в събота и неделя, почивен ден се прибавя от следващата седмица - т.е. отпразнуваме си празника. При такива случаи се получава т.нар. дълъг уикенд.

Списък с почивните дни в България за 2021:

  • 1 януари - Нова година
  • 3 март - Денят на Освобождението
  • 30 април - 3 май - Великден
  • 1 май - Ден на труда
  • 6 май - Гергьовден
  • 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
  • 6 септември - Денят на Съединението
  • 22 септември - Денят на Независимостта
  • 24 и 28 декември - Рождество Христово / Коледни празници между

3 март - Освобождението на България от османска власт - националният празник, е първият почивен ден от годината, но тъй като се пада в сряда, само този ден ще бъде почивен.

През 2021 г. Великден се пада на 2 май и тогава ще празнуваме от 30 април до 4 май включително (петък - понеделник).

След един работен ден - 5 май, на 6 май се отбелязва Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия - отново официален празник и почивен ден. Този дълъг уикенд с два дни допълнителна отпуска може да прерасне в цяла ваканция от 10 дни без прекъсване или от 30 април до 9 май включително.

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост през 2021 година се пада в понеделник, което означава, че отново има струпване от 3 почивни дни.

6 септември - Съединението на България - отново официален почивен ден в понеделник, с което си осигуряваме 3 поредни почивни дни, заедно с уикенда.

22 септември - Ден на независимостта на България - се пада в сряда. Отпразнуване няма.

Рождество Христово - 24 и 25 декември през 2021 г. се падат събота и неделя, което означава, че почивните дни са първите 2 работни дни в следващата седмица - 26 и 27 декември, а работен ще бъде 28 декември.

Утвърдиха датите на неправославните празници през 2021 г.

Утвърдиха датите на неправославните празници през 2021 г.

Изповядващите тези вероизповедания могат да ползват част от платения си годишен или неплатен отпуск