Дългият престой вкъщи обикновено увеличава напрежението в една двойка, заяви семейният терапевт д-р Анелия Тренчева пред БНР. Тя съветва да празнуваме в по-големи компании.

"Проблемът е в цикъла с насилие. 70% от българските семейства са в цикъл с насилие. Когато двама души се опитват да удържат този цикъл с насилие, напрежението се качва. Отложената емоция намалява, а качва интензитета" заяви психологът.

Според д-р Тренчева абсолютното отричане и вкарване на мъжката агресия към неприемливите чувства е голяма грешка. Въпросът е агресията да бъде осъзнавана и правилно използвана, а не да бъде отхвърляна.

Д-р Тренчева посъветва всички слушатели да се опитат да празнуват в по-голям кръг от хора. "Когато са много повече хората, винаги има по-възрастен мъж, който успява да овладее агресията.

Ако това не стане, добре е в момента, в който семействата усетят това покачване на нивото на агресия в отношенията, да си отделят 10 минути да се скарат, да изразят това, с което не са съгласни. Всеки да може да успява по някакъв начин да вентилира малко емоция, за да може след това да прекарат истински празник.