Още двама служители от Националния статистически институт ще се простят с поста си заради разразилия се скандал около пробното преброяване на населението по Интернет. Припомняме, това вече направи директорът на НСИ Мариана Коцева.  

Днес стана ясно, че оставки са подали двама нейни заместници.Това са Мустафа Зинал Хасан и Галина Миткова Гойчева-Лукарска.

Договорите и на двамата се прекратяват предсрочно, считано от 10 септември, посочват от МС. От там допълват, че това става във връзка с подадени от тях молби за освобождаване и заявеното желание за поемане на отговорност за причините, довели до създалото се напрежение около пробното преброяване на населението и жилищния фонд.

Мотивите за освобождаване са слабости в работата на ресори демографска и социална статистика и информационна и комуникационна техника - направление, отговорно за електронното преброяване.

В направлението макроикономическа статистика на този етап не се приема заявлението за освобождаване на ресорния заместник, допълват от правителствения пресцентър.

За оттеглянето на двамата заместници от НСИ потвърди и премиерът Бойко Борисов. С решение на Министерски съвет днес съм ги освободил, обясни той.

От думите на Борисов стана ясно и че в Главна инспекция по труда също има подобна анкета, в която фигурира етносът „българомохамедани". Борисов беше категоричен, че отговорното лице за това в инспекцията също ще бъде отстранено.

Припомняме, още преди дни премиерът обеща „чистка" в националната статистика, като заяви, че всички виновни за скандала ще бъдат уволнени.