В последния месец от годината се увеличават обирите и кражбите. 42 са регистрираните въоръжени грабежа само на територията на София за изминалите 11 месеца. За сравнение миналата година те са били 54, съобщават от Нова телевизия информацията на МВР.

В отделна статистика обаче са кражбите. От полицията обясниха, че традиционно зимните месеци въоръжените грабежи се увеличават.

Според статистиката, полицията е разкрила около една трета от въоръжените грабежи тази година.

Често в предпразничните дни заедно с треската за подаръци повечето хора стават по-невнимателни към вещите си и също стават жертви на обирджиите.

В тази връзка МВР готви специални съвети за празниците.

Междувременно криминалисти от Белоградчик разследват грабеж, извършен във времето от 4.30 до 6.30 часа на 21 декември във врачанското село Димово.

Неизвестен проникнал през незаключена входна врата в дома на 27-годишен мъж и след нанесен побой отнел мобилен телефон и 10 лева от домакина. 27-годишният е транспортиран във видинската болница и настанен за лечение с комоцио и фрактура на ребро, без опасност за живота.

Бумът на обири не е само в България. Куриозен случай показва, че обирджия от сибирския град Красноярск опитал да влезе през покрива в магазин за алкохол, но се заклещил. Така бил открит да "виси" вместо украса от тавана. Това не е първото подобно провинение на 40-годишния мъж.