снимка: emaxpress
Да бъдат създадени специални съдилища, които да разглеждат случаи на насилие от и върху деца, както и противоправното поведение на малолетни и непълнолетни.

Тази идея лансира Огнян Стоичков, председател на парламентарната комисия по образование, по време на национална конференция "Да опазим децата на България - насилието сред и върху деца и младежи". Конференцията се организира под патронажа на националния омбудсман Гиньо Ганев.

Огнян Стоичков изтъкна, че в момента такива дела се гледат от брачните колегии на съдилищата.

Условията, в които растат нашите деца в момента, никак не са добри, посочи от своя страна социалният министър Тотю Младенов
Според него е необходимо по-бързо взаимодействие между институциите.

Затова и той е разписал създаването на работна група, която да създаде нов Закон за детето и семейството. Той трябва да бъде готов до края на годината.
Една от основните идеи на закона е да има една конкретна отговорна институция, а не 10 както е в момента.
Трябва да се знае кой носи отговорността, категоричен е Младенов. По думите му ролята на училището, училищните настоятелства и връзката учител - родител е много важна.

Агресивното поведение всъщност е деструктивен защитен механизъм, и това е социално заболяване, смята Сергей Игнатов. Насилието и страхът от насилие значително намаляват в зависимост от качеството на живот.

Според Игнатов социалното и психическото насилие са най-често срещаните сред децата, като насилието не е индивидуален проблем, а е взаимодействие със средата, каза Игнатов.

Гиньо Ганев заяви пред участниците в дискусията, че когато е идвал към срещата слушал по радиото дискусията в парламента.
Настръхнах, защото се говори, без да се мисли достатъчно", посочи той

Всяко дете, всеки млад човек има право на закрила, подчерта още омбудсманът.
По думите му насилието над е престъпление. „Проблемът може да бъде наречен институционализиран, но това достатъчно ли е?", изтъкна Ганев. Насилието никога и с нищо не може да бъде оправдано, категорично отсече Ганев.
Според него насилието процъфтява там, където няма реална демокрация.

Омбудсманът поиска от тази дискусия да излязат идеи, които в последствие да станат политики. Насилието сред децата е имитация на насилието над децата, подчерта Ганев.

Според него каузата, да опазим децата на България, е идея, която изисква партийните устави да бъдат затворени. „Нека общуваме повече", призова още Ганев.