Шумен също се готви да преименува местности от турски на български език, съобщи "Сега", като цитира местни издания.

На 28 юни общинският съвет ще обсъди искането на съветника от "Атака" Добрин Чайлев да се създаде временна комисия, която да проучи турско-арабските имена на местностите в общината и да предложи нови наименования.

Чайлев е заявил, че инициативата е лично негова и само той се е подписал под искането. След това обаче е провел разговори със свои колеги и е получил уверение за подкрепа от общинските съветници от "Патриоти за Шумен" и Националния фронт за спасение на България. Засега от ГЕРБ са му казали, че трябва да обсъдят въпроса и нямат решение за подкрепа. ДПС разполагат с петима общински съветници.

Карадайъ също видя Възродителен процес в Стара Загора
Обновена

Карадайъ също видя Възродителен процес в Стара Загора

ДПС заплаши с реципрочни действия

"Отсега искам да успокоя, че няма да се сменят имената на Томбул джамия или на Куршум чешма, става дума за местности, не за исторически обекти", заяви Добрин Чайлев. Засега той няма данни колко местности ще бъдат засегнати от евентуална промяна.

Така управляващите се готвят да последват примера на Стара Загора, където наскоро общинският съвет в Стара Загора е решил да преименува над 800 местности, които сега носят турско-арабски имена.

Решението на общинският съвет в Стара Загора да смени думи като "бунар", "баир", "кория" с "кладенец", "рид" и "горичка" предизвика остра реакция и неодобрение.

От мюсюлманското вероизповедание определиха случващото се като "нов "възродителен процес". Те бяха подкрепени от ДПС.