При извършена извънредна акция в област Бургас и района на пристанище Бургас от АПИ и ИААА са заловени превозни средства, които са били пренатоварени. Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Само за последния уикенд на февруари са заловени няколко зърновоза, които са били с тегло над 50 тона, при разрешени до 40 тона, както и извънгабаритно превозно средство, натоварено с 47 тона скрап.

Целта на акцията е била да се ограничат предпоставките за тежки катастрофи в участъци с интензивен тежкотоварен трафик. При проверките служителите на Агенция "Пътна инфраструктура" са съставили 14 акта за административни нарушения по Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата.

Пренатоварените тирове водят и до сериозни разрушения на пътната настилка.

Извънредните инспекции продължават и в други градове на страната, като особен акцент ще бъде поставен върху претоварването на камионите.

МЗХ засече единични опити за заобикаляне на режима за внос на зърно от Украйна

МЗХ засече единични опити за заобикаляне на режима за внос на зърно от Украйна

Украинската страна предприема до две седмици мерки срещу отговорните фирми

По-късно от МВР-Бургас съобщиха още данни за операцията: проверени са 123 автобуса с българска регистрация и 24 с регистрация в ЕС. Констатирани са общо 13 нарушения, от които 5 за неизползване на обезопасителен колан, 2 нарушения, свързани с нередовни документи на водача, 1 техническа неизправност, 1 случай на нередовни документи на превозното средство и др.

Освен това под общ контрол са били 701 автомобили с българска регистрация, 131 товарни автомобили с регистрация в ЕС и 4 автомобил с регистрация извън ЕС. Констатирани са общо 199 нарушения, от които 20 - нередовни документи на водач, 17 - шофиране с превишена скорост, 15 - нередовни документи на превозното средство, 13 - неизползване на обезопасителен колан, 10 - неукрепване на товарите и др.