Околовръстно шосе, 8 октомври, 08.30 ч

7 ОКТОМВРИ, 23.00 ч
34-годишният Николай Иванов, собственик на ресторант “Пчела”, бе убит снощи, след като неизвестно лице откри автоматична стрелба в заведението на улица “Джеймс Баучър” в столичния квартал “Лозенец”. Инцидентът станал около 23.00 часа, съобщи БНР.

По-късно при претърсване на местността е открито автоматично огнестрелно оръжие, което е предадено за експертиза.

Убиецът е избягал, след като изпразнил цял пълнител. Иванов, известен като Коко Пчелата, е починал в линейката на път за Военна болница.

убитият собственик на Пчела, сн. Нощен труд При стрелбата е ранен е и един охранител - Енчо Янакиев, но животът му е вън от опасност.

По време на инцидента в ресторанта е имало около 15 души, няма други пострадали.

Полицията не изключва версията цел на покушението да е бил Николай Цветин, който по време на стрелбата също е бил в ресторанта. Името на Цветин се свързва с бившата застрахователна компания ВИС-2. Според предварителна информация, раненият Янакиев е бил от неговата охрана.

Възможна е и връзка между снощната стрелба и нападението срещу 28-годишния бизнесмен Георги Попов, който на 3 октомври беше прострелян с четири куршума в гърдите пред дома си в столичния квартал "Иван Вазов”, смятат следователи.

Попов се свързва с търговията с крадени коли, съобщи агенция “Фокус”, като се позова на bTV. С този бизнес се е занимавал и братът на Цветин, който през 90-те години загива в автомобилна катастрофа.

Според криминалисти, убиецът е бил сам, стрелял е отвън и веднага след това е избягал през близката градинка. Очевидци разказаха, че нападателят е стрелял по посока на мястото, където е седял Цветин. Охраната му е открила огън срещу стрелеца, като по този начин е предотвратила убийството на още хора.

4 часа районът около заведението беше отцепен от столичната полиция. На мястото на инцидента са пристигнали главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, директорът на НСБОП ген. Румен Миланов и началникът на СДВР ген. Румен Стоянов. Близо час те са разговаряли с персонала на заведението, но са отказали коментар. Сутринта на мястото е извършен повторен оглед.

Околовръстно шосе 8 ОКТОМВРИ, 08.30 ч
Черен "Мерцедес" с дупки от куршуми е препречил Околовръстния път в София. Автомобилът е спрян напряко на пътя, в отсечката между разклона за "Драгалевци" и бул. "България".
От пресцентъра на МВР поясниха, че сигналът за стрелбата е подаден в 8.35 часа и че е ранен 34-годишният Николай Тодоров.
Полиция е блокирала движението и го отклонява по бул. "България".
Очевидци са забелязали мотор без регистрационни номера с двама маскирани, които са стреляли няколко пъти срещу колата на Тодоров. Той е прострелян в тила и е настанен във Военна болница в критично състояние.
Нападателите обърнали посоката на движение и изчезнали към Бояна.
От пресцентъра на МВР уточниха, че в колата е пътувал и 13-годишният син на Тодоров. Той не е пострадал, но е в шок от случилото се.
В мерцедеса е открит 9-милиметров пистолет “Браунинг”, за който Николай Тодоров има разрешително, издадено през 2000 г. от Шесто РПУ. По регистрация автомобилът се води на името на 38-годишна жена, живееща в друг квартал на столицата.
Директорът на столичната полиция ген. Румен Стоянов каза, че на този етап не може да бъде направена връзка между днешната стрелба срещу Тодоров и снощния опит за покушение срещу Цветин.
Николай Тодоров не е криминално проявен, занимавал се е предимно с консултантски услуги и е имал интереси в търговията с петрол и газ. Той наскоро е спечелил дело за спор за отдаване под наем на офиси в ЦУМ. По неофициална информация Тодоров е имал да получава повече от 2 млн. лева.

Срещу него най-вероятно е стреляно с пистолет "Макаров", допълни ген. Стоянов.
Според предварителните версии, тази стрелба също е свързана с опита за покушение срещу Георги Попов от 3 октомври.