Превозвачите отмениха протеста си за неделя в София. Те ще се съобразят с двете големи спортни събития в столицата в същия ден, съобщи Нова телевизия. Тогава ще се проведат финалът за Купата на България между "Левски" и ЦСКА на Националния стадион "Васил Левски" и благотворителният полумаратон, в които се очаква да се включат десетки хиляди фенове и участници. От Съюза на международните превозвачи съобщават, че са готови за диалог.

От там сега ще насочат всички свои усилия и ресурси именно към големия протест на 18 май, когато ще поставят още веднъж своите искания за намаляване с 50% на акциза на горивата и отпадане на биокомпонентът за 6 месеца, както и за мораториум върху готвеното увеличение на размера и обхвата на тол таксите от 1 юли 2022 г. и осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани.

Припомняме, че превозвачите обявиха национален протест преди дни, със следните искания:

  1. Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен период.
  2. Намаляване на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца.
  3. Мораториум върху разширяването на обхвата и размера на ТОЛ таксата, планирано от правителството за юли 2022 г.
  4. Осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани - субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите.